Hingedepäev

Vanasti peeti hingedeaega, mis võis ulatuda paar nädalat hingedepäevast ettepoole ja samapalju tahapoole. Hingedeajal hoitakse kodud puhtad ja vaiksed. Müra tekitavad tööd lükatakse edasi ning õhtuti ei töötata, veedetakse aega lähedastega.

Tava kohaselt tapetakse hingede tulemise päeval loom. Mõnel pool kana või kukk, mõnel pool jälle tall või põrsas. Värskest lihast valmistatakse road, millega kostitatakse surnud omakseid. Seejuures tuleks pakkuda kõike paremat, mis majapidamises on. Tavakohased hingedepäeva toidud on veel rammus leemesupp, verikäkid, tangupudru, kohupiim, koorimata piim ehk talupiim, õlu ja leib. Mulgi tava ei luba hingedele pakkuda herneid ja ube.

Põhja-Eestis kaetakse laud aga tavaliselt tuppa või sauna. Kui laud kaetud, oodatakse kõigepealt hingesid  pidusöögile. Mõne aja pärast saadab perenaine rätikuga hinged kaugemale ja oma pere asub sööma. Laud kaetakse nii rikkalikult, et sööki jääb järele – see jäetakse hilisemaid hingesid ootama ja koristtatakse alles hommikul.

Õpitoa menüü:

Ribilihasupp speltaklimpidega

Mulgipuder suitsupeekoniga

Lumepallisupp

Rosinaleib