Hingedepäev
Vanasti peeti hingedeaega, mis võis ulatuda paar nädalat hingedepäevast ettepoole ja samapalju tahapoole. Hingedeajal hoitakse kodud puhtad ja vaiksed. Müra tekitavad tööd lükatakse edasi ning õhtuti ei töötata, veedetakse aega lähedastega.
Tava kohaselt tapetakse hingede tulemise päeval loom. Mõnel pool kana või kukk, mõnel pool jälle tall või põrsas. Värskest lihast valmistatakse road, millega kostitatakse surnud omakseid. Seejuures tuleks pakkuda kõike paremat, mis majapidamises on. Tavakohased hingedepäeva toidud on veel rammus leemesupp, verikäkid, tangupudru, kohupiim, koorimata piim ehk talupiim, õlu ja leib. Mulgi tava ei luba hingedele pakkuda herneid ja ube.
Põhja-Eestis kaetakse laud aga tavaliselt tuppa või sauna. Kui laud kaetud, oodatakse kõigepealt hingesid pidusöögile. Mõne aja pärast saadab perenaine rätikuga hinged kaugemale ja oma pere asub sööma. Laud kaetakse nii rikkalikult, et sööki jääb järele – see jäetakse hilisemaid hingesid ootama ja koristtatakse alles hommikul.
Õpitoa menüü:
Ribilihasupp speltaklimpidega
Mulgipuder suitsupeekoniga
Lumepallisupp
Rosinaleib
Toidu- ja kultuurikoolitused
Languages
Teemad
- Aktsioon SÖÖDAV SÖÖK (6)
- Ilunipid (3)
- Kahjulikud e-ained (5)
- Keskkond (3)
- Looduskosmeetika (9)
- Määratlemata (8)
- Mõtteainet (19)
- pH-tasakaal (2)
- Ravimtaimed (6)
- Taaskasutus (2)
- Tervis (17)
- Tervislik toitumine (24)
- Toiduretseptid (9)
- Toitumisnõuanne (8)
- Traditsioonide tarkus (28)
- Transrasvad (5)
- Uncategorized (5)
- Uudised (6)
Arhiiv
- november 2021 (1)
- märts 2017 (2)
- veebruar 2017 (1)
- mai 2013 (1)
- aprill 2013 (4)
- märts 2013 (4)
- detsember 2011 (1)
- november 2011 (1)
- oktoober 2011 (2)
- september 2011 (11)
- august 2011 (1)
- juuli 2011 (2)
- mai 2011 (3)
- aprill 2011 (8)
- märts 2011 (9)
- veebruar 2011 (5)
- jaanuar 2011 (4)
- november 2010 (1)
- oktoober 2010 (2)
- september 2010 (7)
- august 2010 (3)
- aprill 2010 (1)
- märts 2010 (1)
- veebruar 2010 (2)