Aktsiooni “Söödav söök” järgmiseks uurimisobjektiks on siirup, täpsemalt mahlasiirup. Meid huvitab, kas poelettidel pakutavate mahlasiirupite hulgas on selliseid, mis ei sisalda keemilisi lisaaineid, nagu suhkruasendajad, toiduvärvid, säilitusained, lõhna- ja maitseained.
Paljud lapsevanemad on mõistnud, et limonaad ja energiajook ei tohiks lapse igapäevamenüüsse kuuluda. Ka poemahl ei sobi janukustutamise joogiks oma suure suhkrusisalduse tõttu. Kõige tervislikum [...]
Aktsiooni “Söödav söök” järgmiseks uurimisobjektiks on siirup, täpsemalt mahlasiirup. Meid huvitab, kas poelettidel pakutavate mahlasiirupite hulgas on selliseid, mis ei sisalda keemilisi lisaaineid, nagu suhkruasendajad, toiduvärvid, säilitusained, lõhna- ja maitseained.
Paljud lapsevanemad on mõistnud, et limonaad ja energiajook ei tohiks lapse igapäevamenüüsse kuuluda. Ka poemahl ei sobi janukustutamise joogiks oma suure suhkrusisalduse tõttu. Kõige tervislikum janujook oleks teadagi puhas paljas vesi, kuid mida teha kui hing ihkab maitsva marjajoogi järele…
Millest tervislikku mahlajooki valmistada? Kõige parem oleks selleks muidugi kasutada kodus valmistatud naturaalset mahla. Kel aga kodumahla käepärast pole, võiks poest osta 100% mahla ja seda veega lahjendada.
Kui joogivalmistamiseks eelistatakse kasutada siirupit (sest see on mugavam, jook valmib kiiresti ja pole enam vajadust joogile suhkrut lisada), siis tuleks valida kõige naturaalsem, kõige suurema mahlasisaldusega, võimalikult väikese suhkrusisaldusega ja ilma kunstlike lisaaineteta siirup.
Võib kindel olla, et naturaalseid mahlu ja siirupeid saab osta öko-poodidest, kuid milline on valik tavalises toidupoes? Vaatame lähemalt, mida sisaldasid Comarketi siirupiriiulilt esimestena uurimisobjektiks sattunud pudelid:
Naturaalsest mahlast “Päikesemarja mustasõstrasiirup”
- Tootja: “Viru Õlu”
- Reklaamtekst kodulehelt: “Päikesemarja on naturaalne kodumaine kvaliteetsiirup, mis sisaldab 40% puhast mahla. Siirup maitseb ja lõhnab nii hästi – justkui oleks see tehtud oma koduaia küpsetest marjadest!”
- Parim toiduaine 2007
- Orienteeruv hind 1,55 EUR / 500 ml
- Koostis: Mustsõstramahl (35%), suhkur, vesi, happesuse regulaator (sidrunihape E330), lõhna- ja maitseained, antioksüdant E300, säilitusained E202 (kaaliumsorbaat) ja E211 (naatriumbensoaat)
- KOMMENTAAR: Koduleht väidab, et mahlasisaldus on 40%, pudelisildil seisab 35%, ei tea kumba uskuda? Kui juba mustsõstramahl sees, milleks veel lõhna- ja maitseaineid vaja oli, võiks ju rohkem mahla sisse panna? Kas aasta parima toiduaine valikul lisaainete sisaldust ka arvestatakse?
- Tootja: A. Le Coq
- Reklaamtekst kodulehelt: “Jõhvikate veidi mõrkjas maitses on midagi meile, põhjamaalastele omast, ürgset ja looduslähedast. Jõhvikamorss sobib suurepäraselt nii söögi kõrvale kui ka lihtsalt janukustutajaks. Aura jõhvikasiirup sisaldab 25% ulatuses naturaalset õunamahla.”
- Orienteeruv hind 0,79 EUR / 500 ml
- Koostis: Suhkur, vesi, õunamahl konserveeritud mahlast (25%), happesuse regulaator sidrunihape, looduslik jõhvika lõhna- ja maitseaine, taimne värviekstrakt (mustast porgandist), magusained naatriumtsüklamaat, atsesulfaam, aspartaam, säilitusained kaaliumsorbaat ja naatriumbensoaat
- KOMMENTAAR: Kas pole naljakas, et jõhvikasiirup saadakse õunamahlast, jõhvika lõhna- ja maitseainest ja porgandivärvist! Ja milline muljetavaldav bukett suhkruasendajaid!
Jätkame otsinguid. Ka vabatahtlike vaatlejate abi on endiselt teretulnud.
One Response to Milline on parim mahlasiirup?
Lisa kommentaar Tühista vastus
Languages
Teemad
- Aktsioon SÖÖDAV SÖÖK (6)
- Ilunipid (3)
- Kahjulikud e-ained (5)
- Keskkond (3)
- Looduskosmeetika (9)
- Määratlemata (8)
- Mõtteainet (19)
- pH-tasakaal (2)
- Ravimtaimed (6)
- Taaskasutus (2)
- Tervis (17)
- Tervislik toitumine (24)
- Toiduretseptid (9)
- Toitumisnõuanne (8)
- Traditsioonide tarkus (28)
- Transrasvad (5)
- Uncategorized (5)
- Uudised (6)
Arhiiv
- november 2021 (1)
- märts 2017 (2)
- veebruar 2017 (1)
- mai 2013 (1)
- aprill 2013 (4)
- märts 2013 (4)
- detsember 2011 (1)
- november 2011 (1)
- oktoober 2011 (2)
- september 2011 (11)
- august 2011 (1)
- juuli 2011 (2)
- mai 2011 (3)
- aprill 2011 (8)
- märts 2011 (9)
- veebruar 2011 (5)
- jaanuar 2011 (4)
- november 2010 (1)
- oktoober 2010 (2)
- september 2010 (7)
- august 2010 (3)
- aprill 2010 (1)
- märts 2010 (1)
- veebruar 2010 (2)
piinlik… teevad ikka sada solki selmet seesama mahl suhkruga läbi keeta ja pudelisse villida.