Eesti toidukultuuri kursused

Inimese tervis algab mõtlemisest. Toitumise filosoofia koolitusel saadud  baasteadmisega on mõistlik alustada tervena elamise õpetust.

Leivaküpsetamise õpitoas Õpime küpsetama traditsioonilist Eesti juuretiseleiba. Maitseme erinevate lisanditega leibasid, valmistame taigna, küpsetame pätsid. Räägime tervislikust Eesti toidust: täisterast, fermenteeritud toidust, lisaainetest.

Moodsad teooriad väidavad, et kõige tervislikum ja sobivam on see toit, mis kasvab inimese elukohast 100 km raadiuses. Alati võib maiustada eksklusiivse palaga või eksootilise puuviljaga, aga meie keha neid tegelikult ei vaja. Meie oma Eestimaisest toiduainest on võimalik valmistada väga maitsvat toitu – nii lihtsaid roogi kui ka rafineeritud gurmeed.  Eesti toit on puhas, täisväärtuslik ja Eesti inimesele kõige sobivam.

Kokakursus “Ehe Eesti toit” …

  • … annab võimaluse taasavastada mõningaid unustusehõlma vajunud Eestimaiseid roogi
  • … selgitab niihästi KUIDAS neid roogi valmistatakse kui ka MIKS neid peaks valmistama ja sööma

MENÜÜ

  • Suupisteks soolaoad ja “värsked” herned
  • Hooajale vastav supp
  • Odrakarask munavõiga
  • Kaerakiisel soolalihaga
  • Sõir
  • Rukkileivakali
  • Kamavaht

Beebigurmee ehk  tervislik lastetoit

Laste kasvava ja ennast intensiivselt ülesehitava organismi varustamine vajalike toitainetega on normaalse arengu eeldus. Kaasajal müüakse kauplustes toiduaineid ja poolfabrikaate, mis sisaldavad tervisele ohtlikke kemikaale. Kuid ka kemikaalivaba toit ei pruugi alati olla täisväärtuslik. Intensiivne maaviljeluse tagajärjeks on sageli mikroelementidevaene pinnas, põllumajandussaadused ei pruugi täita kõiki keha vajadusi.
Parim toit nii täiskasvanule kui lapsele on puhas, värskelt valmistatud ja pH-tasakaalus kodumaine toit. Beebid ei ole kosmonaudid, nad ei pea sööma ainult konserve. Samuti pulbreid -  teaduslikult on tõestatud rinnapiima ja pulbripiima pH erinevus, ka poolfabrikaatide mürgistavate ja sõltuvust tekitavate ainete sisaldus. Neid tuleb ära tunda ja vältida.

Viimaste aastakümnete väärarusaamad, vastutustundetu tootmine ja turundus on invaliidistanud juba liiga paljusid meie lapsi (diabeet, hüperaktiivsus, tsöliaakia, autism jne). Tuleb üle saada õpitud abitusest ja tuletada meelde kõik vanad nipid, mille abil meie esivanemad kasvatasid üles tervisest pakatavad põlvkonnad.

  • Õpitoas räägime headest bakteritest nahal ja soolestikus, lapse emotsioonide ja tervise seostest ja muidugi sellest, mis on tervislik toit ja mida tuleks kindlasti vältida.
  • Rehabiliteerime Eesti juurviljad ja kaunviljad, tuletame meelde nende imeomadused. Räägime piimast, võist ja õlist.
  • Valmistame tervislikke ja maitsvaid (ka pH-tasakaalustavaid) jooke, püreed, tummi, putru, suppi ja küpsiseid.

Lapse toitumisarjumuse kujunemise ja toiduvaliku eest vastutab eelkõige ema.         
Ja emad ju armastavad oma lapsi!

Kokakursus “Supikeedu saladused”

Supp on kõige tervislikum roog. Puljong ja juurviljad – parim kombinatsioon. Et supp ei oleks vesise maitsega, peab teda õigesti valmistama. On palju vanaemadeaegseid lihtsaid nippe, millega saab supi maitsebuketi täiuslikuks muuta.
Kursusel avaldame maitsva supi saladused:

  • Millised on supikeedu tüüpilisemad vead
  • Supipõhja – supi hinge – valmistamine, säilitamine ja kasutamine
  • Kondipuljong versus kuubik
  • Milliseid “maitsetugevdajaid” pakub loodus

Kordame üle ka erinevate juur- ja köögiviljade tervistavad omadused, nende mõjust organismi pH-tasemele.
Valmistame frikadellid ja frikadellisupiseljankapõhja ning sametise püreesupi.

Kokakursus “Umbrohutoidud”

Aasa- ja metsataimede hulgast tasub otsida nii vitamiinilisa kui tõhusat kõhutäidet. Tundub uskumatu, kuid mitmed umbrohud, mis koduaias nuhtluseks, võivad meie toidulauda oluliselt täiendada. Milleks osta kalleid toidulisandeid, kui samu aineid sisaldavad taimed on koduaiast või aasalt omast käest võtta. Peale selle on kõik loomulik-looduslik organismile kergemini omastatav kui tööstuslikult toodetud tugevalt töödeldud asendaja. Sellepärast teemegi seekord juttu enamlevinud umbrohtudest ja nende kasutamisest toidulaual. Seekord võtame vaatluse alla võilillednõgesednaadid ja karulaugu.


Kursusel räägime ja näitame:
  • kuidas nad meie organismile kasulikud on
  • kuidas neid toidu tegemiseks ette valmistada
  • milliseid maitsvaid toite neist teha annab

Skeptikute veenmiseks toimub kohapeal valmistatud umbrohutoitude degusteerimine.  Lõpetuseks saab iga osaleja retseptid koju kaasa.

Juustu valmistamise õpitoas saame selgeks juustu valmistamise tehnoloogia ja teema ka Eesti “juustu” -sõira.photo (10)